De Europese Commissie neemt meer belastingafspraken tussen Nederland en grote multinationals onder de loep. het gaat onder meer om regelingen die met softwaregigant Microsoft zijn getroffen.

Dat bevestigen verscheidene bronnen tegenover Trouw. Brussel heeft afspraken met onder meer Microsoft, GlaxoSmithKline, Pfizer en Kraft Foods opgevraagd. Eerder werd Nederland op de vingers getikt omdat koffieketen Starbucks een belastingvoordeel van 20 tot 30 miljoen euro kreeg.

De Belastingdienst gaf deze bedrijven zekerheid over de manier waarop ze in Nederland belasting moeten betalen. Dergelijke overeenkomsten zijn in principe legaal, maar krijgen steeds meer kritiek. Ze stellen multinationals in staat wereldwijd te schuiven met winsten, zodat ze amper belasting hoeven te betalen. Bestrijding van belastingontduiking is dit jaar een speerpunt van de Europese Commissie.

Opzienbarende uitspraak over Starbucks

De Europese Commissie oordeelde op 21 oktober dat de deal tussen de Nederlandse Belastingdienst en het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks niet door de beugel kan. Nederland moet minimaal 20 miljoen euro aan illegale staatssteun terugvorderen bij het bedrijf, maar krijgt geen boete. De Nederlandse fiscus moet aan de hand van recente cijfers bepalen hoe hoog het bedrag precies uitpakt.

Het gaat om een speciaal ontworpen constructie waarbij Starbucks royalty’s voor een recept om koffiebonen te branden naar een bedrijfsonderdeel in het Verenigd Koninkrijk mocht overboeken. Die royalty’s waren volgens Brussel ,,zeer hoog”.

Nederland stond toe dat dat bedrag van de winst werd afgeboekt, zodat nauwelijks belasting hoefde te worden betaald. Brussel vindt dat een ,,kunstmatige verlaging'' en spreekt van ,,ten onrechte schuiven met winsten''. Het voordeel dat Nederland moet terugvorderen ligt tussen de 20 en 30 miljoen euro.

,,Fiscale afspraken die de belastingdruk van een onderneming kunstmatig laag houden, stroken niet met de EU-staatssteunregels. Ze zijn onwettig", aldus  eurocommissaris voor Mededinging Margarethe Vestager. Op zich zijn belastingafspraken met bedrijven toegestaan, maar daar zijn dus grenzen aan. Door het belastingvoordeel terug te vorderen bij Starbucks, wordt gegarandeerd dat dat bedrijf op dezelfde wijze wordt behandeld als andere ondernemingen in vergelijkbare situaties.

Vrees voor vestigingsklimaat Nederland

Het negatieve oordeel van de Europese Commissie over de belastingdeal tussen Starbucks en de fiscus, kan ,,grote negatieve gevolgen'' hebben voor het Nederlandse vestigingsklimaat, gaf de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) in een reactie aan.

De organisatie wees er net als VNO-NCW op dat Brussel voorbijgaat aan de internationale regels die de OESO heeft vastgesteld. ,,Deze uitspraak is ontluisterend. Door de OESO-regels af te doen als kunstmatig en complex en deze naast zich neer te leggen, creëert de Europese Commissie grote onzekerheid over de fiscale gevolgen voor buitenlandse investeringen in Nederland. Dit heeft een direct effect op nieuwe investeringen en toekomstige werkgelegenheid. Onzekerheid over zo'n wezenlijke component van een investering is voor veel bedrijven onacceptabel'', aldus fiscaal woordvoerder Arjan van der Linde van AmCham.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl